Délutáni falatozáshoz, vacsorára és vendégváráshoz is remek választás egy gondosan összeválogatott sajttál. Ehhez természetesen nem kell az egész várost végigjárnunk, hogy megtaláljuk a legkülönlegesebb fajtákat, elég, ha változatos repertoárt állítunk össze, amiben mindenki megtalálja a kedvencét. Egy alap tál esetében mindig jó választás egy érett camembert, egy darabka édesebb gorgonzola, a félkemény sajtok közül egy ementáli, és esetleg egy érettebb gouda sajt. Ha keményebb sajtokat is szeretnél tálalni, akkor biztosra mehetsz egy érett parmezán sajttal, amihez kísérőnek tökéletes egy fűszeres olívabogyó-válogatás, esetleg szőlő és dió is. A sajtokhoz finom borok is dukálnak, ebben az esetben érdemes ezeket a párosítási szabályokat figyelembe venned:
- a portói édessége és testessége tökéletesen kiegészíti a kék sajtokat
- a prosecco buborékai remekül lágyítják a kemény parmezán sajt sósságát
- a gouda díós ízéhez passzol egy testes cabernet sauvignon
- az egyszerre édes és kissé sós Gruyere sajthoz válassz gyümölcsös chardonnay-t
- a krémes ricotta imádja a savanykás rizlinget
- a brie sajtok ízeit a pinot noir biztosan nem fogja elnyomni
- a lágy mozzarella szinte táncra perdül a szürkebaráttal
- a savanykás kecskesajtokat tökéletesen kiegészíti egy sauvignon blanc
Ezekkel a párosításokkal nem tudtok melléfogni, és biztos vagyok benne, hogy bárkit elkápráztathattok velük. Természetesen a sajtok gusztusos tálalásról sem szabad megfeledkeznünk, amihez ajánlom figyelmetekbe a webshopban is elérhető Boska mini sajtkészletet, a barátaim kedvenc Boska sajtszeletelőjét, és a vendégvárásra tökéletes Gusta kínálóállványát.