A konyhámban heti szinten készülnek pizzatészta alapú finomságok. A gyerekeim azért szeretik, mert változatosan lehet elkészíteni őket, én pedig azért, mert gyorsan és egyszerűen kivitelezhetők, még akkor is, ha a tészta elkészítése is az én feladatom.
Ha szívesen néznétek szembe olyan konyhai kihívásokkal, mint az otthoni pizzasütés, akkor megosztom Veletek a saját tapasztalataimat.
Talán az egyik legfontosabb, hogy mindig jó minőségű alapanyagokból készítem a tésztát, és ehhez a hozzávalókat a megfelelő mennyiségben keverem az alapba. A feltét már csak hab a tortán. Mi mindenféle ízesítésűt szívesen fogyasztunk, legyen szó akár francia sajtosról, olasz sonkásról, szalámisról vagy tonhalasról egy kis olívabogyóval.
Mik lehetnek a legnagyobb hibák, amiket elkövethetünk a pizzatészta készítése során?
- nem megfelelően adagoljuk a hozzávalókat
- elkapkodjuk a kelesztést
- rosszul nyújtjuk a pizzatésztát
- nem megfelelő hőmérsékleten sütjük
Ezzel a szuper pizzarecepttel otthon is igazi olasz hangulatot tudtok teremteni:
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 0.5 ek só (tengeri)
- 0.5 ek barna cukor
- 2 ek olívaolaj (extra szűz)
- 325 ml víz (langyos)
- 1 tasak (7 gr) instant élesztő
Elkészítés
1. A langyos vizet elkeverjük a cukorral, az élesztővel, az olívaolajjal, és hagyjuk pár percig állni.
2. Ezalatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén.
3. Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával, körkörös mozdulatokkal beledolgozzuk a lisztet.
4. Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrjuk, míg szép homogén tésztát kapunk.
5. A tésztát egy lisztezett tálba tesszük, a tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
6. Ekkor kiborítjuk a lisztezett deszkára, és egy kicsit átgyúrjuk, hogy kijöjjön belőle a levegő.
7. Kettőbe osztjuk, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnénk, tovább dolgozunk vele.
8. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre vagy hagyományos sütőlapra tesszük (minél vékonyabb legyen!), és 10- 15 percig pihentetjük. Utána pizzaszósszal megkenjük, tetszőleges feltétet pakolunk rá.
9. Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük.
A kész pizzákat a webshopban is elérhető pizzavágóval és pizzaszervírozóval szoktam tálalni, melyek segítségével ízlésesen tudom szervírozni a szeleteket a kedvenc tálalódeszkánkra és a hozzá tartozó pizzás tányérjainkra. Mindkét konyhai kiegészítő acélból készült és mosógépben is mosható.