A gyermekeim félig hollandok, ezért a vérükben van a sajtok iránti rajongás. Nagyon szeretem különböző formában feldolgozni ezeket az ínycsiklandó finomságokat, és ha egy közös vidám estét szervezünk, akkor előkerül a sajtfondü is, amit a webshopban is elérhető Boska készletből szoktunk fogyasztani.
A sajtfondü egy nagyon könnyen összeállítható fogás, de az elkészítéséhez elengedhetetlen betartanunk néhány fontos lépést:
– Az egyik legfontosabb kritérium a jó sajtalap, amihez a következőket ajánlom Nektek: a tradicionális svájci ementálit a klasszikus ízek kedvelői szeretik, de készíthetitek még angol cheddarból, holland goudából, francia comté sajtokból vagy akár penészes vagy túlérett brie sajtokból is. Ezeket lehet keverni is, de abban az esetben csak azonos fajtákból válogassatok.
– Egy kis pikantériát is belecsempészhettek az ízorgiába, felnőtteknél például fehérbor vagy pálinka is kerülhet az alapba, gyerekeknél pedig egy kis almalevet keverhetünk bele, amitől különlegesebb ízvilága lesz a szósznak.
– Én rozmaringgal és egy kis szerecsendióval szoktam ízesíteni a mártást, de egy mediterránosabb ízvilághoz akár bazsalikomot és oregánót is választhattok. Emellett egyéb ízesítőnek szuper még a fokhagyma, a petrezselyem, a snidling, a chili vagy akár a Worcestershire szósz is.
-A mártogatnivalók is nélkülözhetetlenek, de itt is igen széles repertoárt lehet szervírozni. Mi valamikor csak pékárut (pirított kenyérkocka, kiflikarika) és zöldséget választunk (párolt sárgarépa, spárga, brokkoli, burgonya, zellerszár), de isteni mártogatni sonkát vagy akár főtt csirkemellet is.
A Boska porcelánjában a mártogatós elkészítése nagyon egyszerű folyamat. Csupán egy kis olaj szükséges a tál aljára, majd egyben mehet bele a camembert. Én apró bevágásokat szoktam ejteni a sajton, amikbe belenyomkodom a fokhagymát, majd ráteszem az áfonyát és a rozmaringot. Utána már mehet is be a sütőbe 25-30 percre, miközben előkészítem a pékárut és a többi hozzávalót. Ha a sajt már elég folyós, akkor áthelyezem a helyére és már kezdődhet is a mártogatás.
A sajtfondü mellé felnőtteknek egy finom fehérbor vagy szénsavas rosé is dukál, ha egy igazi felejthetetlen gasztroélményre vágytok. Az ilyen fogások remek hangulatú estéket teremtenek úgy a barátokkal, mint családi körben.